25. lokakuuta 2015

The Great Ocean Road

Lauantaina aamusta lähdettiin ajamaan The Great Ocean Roadia. Kyseinen tie rakennettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen muistomerkiksi ja käyttötarkotuksena oli myös yhdistää rannikko kyliä ja kaupunkeja jollain keinoin. Ja koska tie on 243km pitkä, taitaa se olla myös maailman isoin muistomerkki.Tietä rakennettiin käsin 13vuotta ja sitä oli rakentamassa entiset sotilaat, ihan vaan siksi, jotta kyseiset tyypit saataisiin takasin mukaan normaalielämään ja että kyseisille alueille saataisiin lisää ihmisiä asumaan. Tie Melbournesta Apollo Bayhin on niin kutsuttua surffirannikkoa, koska siellä on tosi paljon hyviä surffikohteita . Apollo Bayn jälkeen alkaa suuret jyrkänteet ja meren vahvat virtaukset, joten siellä ei pahemmin kannata uida tai surffailla. Sää oli ihan kauhee, oli jäätävän kylmä ja tuulinen keli. Palella sai kun Suomessa konsanaan.

Kaksi seitsemästä apostolista. Loput sijaitsee tän jyrkänteen toisella puolella.
The Great Ocean Roadin varrella on paljon nähtävää. Esimerkiksi 12 Apostolia. Nää Apostolit on siis kivimöhkäreitä meressä ja niitä oli todellisuudessa vaan yhdekäsn, joista kaksi on jo romahtanu eroosion vaikutuksesta. Ausseilla on joku ihme tarve keksii kaikille lempinimiä, joten tässä taas yks esimerkki siitä. Mut miks 12 Apostolia eikä yhdeksän, noh eiköhän se 12 kuulosta hienommalta.

London Bridge
Matkan varrelta myös löytyy London Bridge. Kyseinen kivimuodostelma on siis myös muodostunut eroosion vaikutuksesta. Se ei myöskään enää oo niin kutsuttu silta vaan siitä on tullu "London Island". Ihan vaan, koska eroosio. Kuulma silloin kun se romahti, sen päällä oli muutama turisti. Kellekkään ei käyny mitään, mutta turistit jäi jumiin tälle "saarelle". Kun sitten viis eri turistia meni peräjälkeen noin 10min ajomatkan päässä olevalle poliisiasemalle kertomaan, että London Bridge on romahtanut, ei kyseinen herra uskonut sanaakaan. Syynä tähän oli siis se, että siellä alueella oli ollut semmosta vitsiä aina, että joo, London Bridge on romahtanut. Lopulta turistit sitten pääs saarelta pois ja tän episoodin seurauksena sai konstaapeli kenkää.

Meitsie paikassa Loch Ard Gorge.
Yks The Great Ocean Roadin ehkä siisteimmistä paikoista on Loch Ard Gorge. Kyseessä on siis ranta, joka jää hauskasti jyrkänteiden väliin ja taa. Nimensä se on saanut samannimisestä laivasta, joka uppos vuonna 1878 kyseisen paikan lähettyville. Laiva oli matkalla Lontoosta Melbourneen. Eloonjääneitä oli vaan kaksi, 15-vuotias poika ja 17-vuotias tyttö. Poika ui tälle kyseiselle rannalle turvaan, koska sattu onnekseen olemaan ainoa uimataitoinen laivalla. Tyttö jäi roikkumaan johonkin kelluvaan esineeseen ja poika kuuli avunhuudot ja lähti pelastamaan. Tytön koko perhe kuoli onnettomuudessa ja siksi suuntaskin takas Englantiin. Poika jäi merikapteeniks Austraalian lauvastoon. Tää tarina tuskin on siltikään tosi, tai ainaki monet veikkaa, että oikeesti noilla kahdella oli jotain sutinaa ja ne nyt vaan sattu yhessä selviimään rantaan, mut koska Australia tolloin oli niin konservatiivinen, eikä naimattomien parien kuulunu viettää öitä yhdessä, niin keksittiin sit moinen stoori.


The Great Ocean Road on ihan siisti, mut sanotaanko, että hieman liikaa turisteja. Kaikki kuvat ja jutut on siis siltä jälkimmäiseltä pätkältä, missä ei surffaajia ole. Käytiin Apollo Bayn ja näiden välissä kattelemassa, et mimmonen on Australialainen kuiva sademetsä. Hyväksi onnekseni rikoin mun puhelimen siellä käyttökelvottomaks, ja kaikki ns surffirannikon kuvat (ja kaikki mahdolliset tärkeet tiedostot) meni sitten siinä. Noh, eipä ainakaan enää tarvii pähkäillä, että ostanko kameran vai puhelimen. Nää kuvat on otettu sokkona GoProlla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti