6. marraskuuta 2015

Lehmähommia

Jaa, vai, että mitä mä nyt sit täällä puuhailen? Noh, kaikkee ihan siistii. Rka työpäivä oli torstaina ja mä ajoin koko päivän mönkijällä pitkin mutasia maita ja mantuja. Jep, eli just sitä mistä osa on valmiita maksamaan. Esim Kangaroo Islandilla oli paikkoja, mistä pysty vuokrata mönkijän ja lähee kruisailee. Erona tässähän on vaan se, että mulle tästä maksetaan ja vaikka toi aika huviajelulta tuntuukin, niin mun tarkotus oli paimentaa lehmiä. 


Homman pointtina oli saada lehmät ryhmään ja ryhmä liikkelle haluttuun suuntaan, kohti muita laidunmaita. Ei todellakaan mitään ydinfysiikkaa, senkun siinä vähän hyrräs ja lähesty vaan oikeesta suunnasta, et sai Mansikit ja Mustikit liikkeelle. Mitä nyt yks vasikka alkuun vähän pelleili ja juos aina heinikkoon karkuun ja eikun matalaks. Sai sen perään siinä vähän katella ja aina tarpeen tullen hätyttämässä sen liikkeelle. Kaks lehmää jostain sadasta tais jäädä yhteen metsään, mut onneks kaikki on aidattua niin kyllä ne sieltä vielä löytyy. 


Päivällä käytiin myös näitten toisella tilalla suunnilleen 60km päässä hoitamassa sama homma. Siellä oli ihan koomista kun jäin mutaan jumiin sen mönkijän kanssa ja joku sata lehmää tuijottaa mua. No ei siinä, kyl siitä aika helposti irti pääs, lehmät kyl sai vähän mutaa niskaan. 


Nää lehmät täällä on suhteellisen villejä ja vapaita. Noikin elelee keskellä metsää ja ei ne oo sillai tottunu ihmisiin, mut esim tuolla outbackissa olevat lehmät kuulma saattaa hyökkäillä ihmisten kimppuun kun ne ei oo nähny välttämättä ikinä ihmistä. Ei nää lehmät kumminkaan meistä tykkää. Tänään kävelin tosta pihan poikki ja noi lehmät oli poikkeuksellisesti tossa aivan talon vieressä, niin kuulu vaan "muu" ja kaikki lähti juoksemaan poispäin. Suomessa lehmiä tuskin ees kiinnostais.


Tää lehmäduuni on siis yks monista mitä tuun tekee. Isoin homma on ehkä villivuohien ansottaminen, et ne saadaan myyntiin ja sitten kans lampaitten paimentaminen. Nyt kyl näyttäis olevan seuraavat viikot aika lehmäpainotteisia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti